Pracownia gospodarstwa domowego

Zadaniem pracowni gospodarstwa domowego jest rozwijanie zdolności i twórczości kulinarnych, aktywizowanie do podejmowania działań w zakresie prezentowania swoich umiejętności, dążenia do budowania więzi międzyludzkich.
Zadania te pracownia realizuje poprzez:
  • przypomnienie przepisów BHP obowiązujących w pracowni gospodarstwa domowego
  • doskonalenie umiejętności obsługi sprzętów i przyborów kuchennych znajdujących się w pracowni tj kuchni indukcyjnej, robota kuchennego, miksera krajalnicy, piekarnika elektrycznego, mikrofalówki, zmywarki szatkownicy do warzyw.
  • doskonalenie umiejętności komponowania i zestawienia posiłków okolicznościowych
  • zastosowanie przypraw, odliczanie ilości miar tabeli kalorii
  • porządkowania stanowiska pracy, dbania o czystość i jakość sprzętu
  • nauka planowego dokonywania zakupów, przybliżonej kalkulacji kosztów
  • pogadanki z zakresu ogłady towarzyskiej, nakrywanie do stołu, kultury osobistej
  • nauka i wykonywanie prostych potraw: gotowanie dań jednogarnkowych, sałatek warzywnych i owocowych, kompotu, deserów, koktajli, pieczenia ciast i ciastek, lepienia pierogów smażenia kotlecików, robienia przekąsek
  • umiejętności wdrażania teorii w praktykę w zakresie wiedzy kulinarnej, rozumienia prostych przepisów
  • doskonalenie samodyscypliny, powściąga emocjonalnego, bezpiecznego reagowania w czasie wykonywania pracy w kuchni
  • doskonalenie samoobsługi w zakresie funkcjonowania w gospodarstwie domowym,
  • nauka i doskonalenie prawidłowej segregacji odpadów.

Pracownia gospodarstwa domowego jest pracownia gdzie można rozwijać swoje zdolności kulinarne, uczy współpracy w grupie, wzajemnej tolerancji, cierpliwości oraz odpowiedzialności za wykonywaną pracę.

Dodatkowym zadaniem pracowni gospodarstwa domowego jest prowadzenie ekologicznego ogrodu, w którym uczestnicy uprawiają warzywa i owoce.