Zadaniem pracowni gospodarstwa domowego jest rozwijanie zdolności i twórczości kulinarnych, aktywizowanie do podejmowania działań w zakresie prezentowania swoich umiejętności, dążenia do budowania więzi międzyludzkich.
Zadania te pracownia realizuje poprzez:
- przypomnienie przepisów BHP obowiązujących w pracowni gospodarstwa domowego
- doskonalenie umiejętności obsługi sprzętów i przyborów kuchennych znajdujących się w pracowni tj kuchni indukcyjnej, robota kuchennego, miksera krajalnicy, piekarnika elektrycznego, mikrofalówki, zmywarki szatkownicy do warzyw.
- doskonalenie umiejętności komponowania i zestawienia posiłków okolicznościowych
- zastosowanie przypraw, odliczanie ilości miar tabeli kalorii
- porządkowania stanowiska pracy, dbania o czystość i jakość sprzętu
- nauka planowego dokonywania zakupów, przybliżonej kalkulacji kosztów
- pogadanki z zakresu ogłady towarzyskiej, nakrywanie do stołu, kultury osobistej
- nauka i wykonywanie prostych potraw: gotowanie dań jednogarnkowych, sałatek warzywnych i owocowych, kompotu, deserów, koktajli, pieczenia ciast i ciastek, lepienia pierogów smażenia kotlecików, robienia przekąsek
- umiejętności wdrażania teorii w praktykę w zakresie wiedzy kulinarnej, rozumienia prostych przepisów
- doskonalenie samodyscypliny, powściąga emocjonalnego, bezpiecznego reagowania w czasie wykonywania pracy w kuchni
- doskonalenie samoobsługi w zakresie funkcjonowania w gospodarstwie domowym,
- nauka i doskonalenie prawidłowej segregacji odpadów.
Pracownia gospodarstwa domowego jest pracownia gdzie można rozwijać swoje zdolności kulinarne, uczy współpracy w grupie, wzajemnej tolerancji, cierpliwości oraz odpowiedzialności za wykonywaną pracę.
Dodatkowym zadaniem pracowni gospodarstwa domowego jest prowadzenie ekologicznego ogrodu, w którym uczestnicy uprawiają warzywa i owoce.